<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Muutto on vienyt paljon energiaa. Mies on tämän viikon ollut uudessa työpaikassaan ja minä olen hoitanut lasta kovasti keskeneräisessä asunnossa. Unirytmimme ja unentarpeemme tuntuvat natsaavan esikoisen kanssa hyvin yhteen. Tänään nukuimme yhdessä 2,5h päikkärit ja kaiken aikaa olen väsynyt. Illallakin uni maittaa ongelmitta, kun sänkyyn asti ehtii.

 

Edellispäivänä kävimme laittamassa rekisteröitymispaperit sisään paikalliseen terveydenhuoltoon ja yritimme samalla saada ensimmäistä lääkärikäyntiä raskauden takia. Aika on 1.11 ja silloin mennään jo rv 12+5. Ultran saa sitten toivottavasti mahdollisimman pian, että niskapoimua on edes mahdollista mitata. Harmillisen myöhään kyllä. Esikoisesta kun tällä raskausviikolla saatiin jo sydänäänet neuvolassa kuuluville. Joutuu kovin pitkään odottamaan, että pääsee varmuuteen sikiön olemassaolosta.

 

Kotiin saadaan netti vasta parin viikon päästä ja siihen asti olen käytännössä nettipimennossa. Mies päivittää tämänkin kotona kirjoittamani tekstin töissään näkyville. Mies on myös googlettanut paikallisia yksityisiä kätilöitä ja toi eilen muistitikulla viiden nettisivut pdf-muodossa minulle luettavaksi. 3000 punnan tienoilla on kaikilla hinnat. Iso raha. Luultavimmin pitäisi ottaa lisää lainaa sitä varten, mutta minulla on vakaa usko, että se kannattaa. Sen verran hyvältä nettisivunsa heillä vaikuttivat. Siis jos vaihtoehdot ovat, että raskaudenaikaisen seurannan hoitaa yksi henkilö, joka avustaa myös synnytyksessä ja tsekkaa synnytyksen jälkeenkin ja että joka vaiheessa eri henkilö, mahdollisesti useampikin, ennaltatapaamaton kätilö, joka saattaa olla vaikea saada jne. Yksityinen kätilö tulee tarvittaessa myös sairaalaan tukihenkilöksi pitämään synnyttäjän puolia ja huolehtimaan, että asiat menevät toiveiden mukaan niin pitkälle kuin mahdollista.

 

Tällä hetkellä haluan melko vakaasti kotisynnytyksen. Se siis on nyt lähtökohtana. Ja iso halu on saada yksityinen kätilö. Laskeskellaan rahatilannetta tässä viikonlopun aikana ja alkuviikosta laittanemme sähköpostia ainakin parille lähialueen kätilölle. Lähin synnytyssairaalakin on muutaman kilometrin päässä, joten pitkä siirtymäaika sairaalaan ei tuo kovinkaan suurta riskiä hätätilanteessa. Ilahduttavaa oli, että usea kätilö tarjosi myös tens-laitetta käyttöön ja monella oli tietoa ja taitoa vaihtoehtoisista hoitomuodoista, kuten esimerkiksi homeopatiasta, refleksologiasta (en kyllä vielä tiedä tästä mitään, edes, että voiko sen noin suoraan "kääntää"), aromaterapiasta, akupunktiosta ja hieronnasta. Näistä saattaa olla synnytyksessä apua. Asuntomme kylpyamme on kohtalaisen kokoinen, mutta täytynee tutkia mahdollisuuksia vuokrata varsinainen synnytysallas. Suomesta ainakin jossain vaiheessa sai jostakin nettikaupasta tilattua puhallettavan version. Se oli jollain tavalla tosi hauska ajatus.

 

WHO suosittaa, että naista hoitaisi sekä raskausaikana, synnytyksen aikana, että synnytyksen jälkeen yksi ja sama henkilö. Suomessa se lienee käytännön mahdottomuus, Briteissä se tulee turkasen kalliiksi, eikä ole siksi mahdollista kaikille. On se niin väärin.

 

Raskausoireina tällä viikolla yhä jatkuvaa vatsan turvotusta, lähes täysiaikaista väsymystä, makeanhimon puuttumista ja ajoittaisia äklötyksiä. Liikkunut olen melko hyvin mm. ostosreissujen ja vaunulenkkien muodossa. Vitamiinit olen tällä viikolla muistanut ottaa joka päivä. Muuton aikaan se jäi. Ne oli pakattu jonnekin laatikoiden uumeniin. Synnytys huolettaa enemmän kuin olen tajunnutkaan. Yksityisen kivan kätilön palkkaaminen veisi varmasti ison osan huolista pois ja voisi suhtautua asiaan luottavaisemmin. Kipu varmaan mietityttää loppuun asti, mutta se täytyy kohdata oli sitten sairaalassa tai kotona. Ja jos kipua ei vain kestä, kotikätilö järjestää siirron sairaalaan tehokkaampien lääkkeiden luo. Iltapalaksi synnytyskertomuksia.