Tänään oli eka virallinen neuvolakäynti tuolla julkisen terveydenhuollon puolella. Yhä olen vähän äimänä. Taas meinaan täytettiin kaavaketta oikeen sellaisella sarjatulivauhdilla. Sit joku raskausesite kouraan ja perään lappu, että ultra on varattuna 18.12. ja silloin otetaan verikokeet. Sitte ok, kaikki kunnossa, heihei. Verenpaineen se ehti ottaa siinä välissä myös. (Ultra on muuten jokin extra-ultra, sillä se ei enää käy niskapoimu-ultrasta, eikä vielä rakenneultrastakaan. Ilmeisesti ovat nyt vaan buukanneet ekan vapaan ajan välittämättä raskausviikoista ja luvassa on myös virallinen rakenneultra.)

Mutta siis ihan käsittämätöntä. Tuli sellanen olo, että tässä ollaan taas joku esine liukuhihnalla. Ainoa tuntemuksiin liittyvä kysymyskin luettiin sieltä paperista, että oletko iloinen raskaudesta. Heti ku virallisuudet ohi, ni ulos. Ei edes kysymystä, että onko vielä jotain kysyttävää. Ja siinä vieressä istui nuori kätilöopiskelijalikka. Ihan kurja olo siitä, millaisen kuvan tuolla tuosta työstä saa. Että on ihan ok hoitaa ensikäyntikin ilman mitään kunnon kontaktia asiakkaaseen. Noh, eipähän ehtinyt esikoinen tylsistyä ja onneksi on yksityinen kätilö palkattuna. Siis onneksi! Tähän mennessä ei kyllä ole julkinen terveydenhuolto vakuuttanut kyllä pätkääkään täällä.

Perjantaina tulee oma kätilö sitten käymään. Nopeasti on mennyt tämä kuukausi viime käynnistä. Just järkyttyneenä tajusin, että toukokuuhun on enää vain 5kk. KÄÄK!

Pitää muistaa kysyä ainakin:
- Eikö täällä seurata pissasta sokereita raskausaikana säännöllisesti, miksi ei, voisiko,vaikka sitten kotona itse.
- Eikö se voisi korvata sokerirasitusta, joka ilmeisesti tehtäisiin ihan vaan sitä varten, että isälläni on diabetes. (Minusta siinä ei meinaan ole mitään järkeä, enkä ole koskaan kuullut, että Suomessa tuo olisi mikään perustelu.)
- Miten tarkkaan hemoglobiinia seurataan.
- Jos synnyttää veteen, mitä tehdään, jos napanuora on lapsen kaulan ympärillä. Miten kätilö havaitsee sen ja pystyykö niin hankalasta kulmasta auttamaan.
- Tietääkö miten lastenneuvolasysteemi toimii täällä käytännössä.
Meinaan jollen kirjota ylös näitä etukäteen, ni turha kuvitellakaa, että muistasin.