Koska eilisessä ultrassa ei yksiselitteisesti laskettu sikiön ikää pää-perämitan perusteella, piti googlettaa aiheesta taulukko ja juu, mun lasketun ajan arvio meni sen mukaan 2pv pieleen, mikä on niin pieni heitto, ettei sillä käytännössä ole juuri väliä. Ultran mukaan la lienee jotain 12.5.08, mutta kymmenes päivä kuulostaa musta ihan hyvältä ja jatkan laskelmia sen mukaan. Ainoastaan jos menee paljon yliaikaiseksi, voi huomioida tämän heiton, ettei liian aikaisin lähdetä turhanpäiten käynnistelemään.

Sinänsä hauskaa, että mielestäni tiesin tasan tarkkaan milloin ovulaatio on ollut, mutta koska kierrot ovat olleet melkoisen pitkiä (36-46pv) edellisen synnytyksen jälkeen, eivät nämä täällä suoralta kädeltä usko ovulaation mukaan itse laskettuja viikkoja. Jos kuukautisista laskee huomioimatta kierron pituutta, arvio olisi 12pv liian aikainen, mikä on jo melkoinen heitto. Olen kuullut suomalaisesta neuvolan terkkarista, joka ei suostunut ekoilla neuvolakäynneillä ollenkaan huomioimaan pitkää kiertoa, vaan sitkeästi laski lasketun ajan 28-päiväisen oletuskierron mukaan, vaikka seksiäkään ei oltu harrasteltu kuin reilusti 28pv-kierron perusteella oletetun ovulaatioajankohdan jälkeen. Tietenkin ihan pieleen, sillä ovulaation ajankohta ei ole riippuvainen edellisistä kuukautisista vaan enteilee noin 2 viikon viiveellä seuraavia. Yleensä ultra oikaisee nämä asiat, mutta on äitejä, jotka eivät halua ultrissa käydä ollenkaan. Voi käydä niin, että synnytystä lähdetään käynnistelemään "yliaikaisena", vaikka todellisuudessa vauvalla ei olisi vielä pariin viikkoon mahassa mitään hätää. Tällaisista jääräpäisistä terkkareista kuullessa tulee lähinnä mieleen, että minkä verran nuo oikeastaan edes tietävät kuukautiskierrosta, ovulaatiosta ja hedelmöityksestä vai onko kyse enemmänkin siitä, ettei kiinnosta.

Onhan se ymmärrettävää, että ollaan skeptisiä naisten kykyyn tietää tarkka ovulaatioajankohtansa, mutta toisaalta kukaan ei vaivaudu kysymään, että miten ovulaation ajankohta on päätelty. Ja onhan monen monta tapaa päätyä johtopäätökseen ovulaation ajankohdasta. Ovulaatiotestit oikein tehtynä lienevät varmin tapa selvittää asia kotona. Lähes samaan varmuuteen on mahdollista päästä tuntemalla kohdunsuun muutoksista ja limanerityksestä kierron eri vaiheissa. Toiset tuntevat ovulaation tienoilla selkeää kipua tai muita tuntemuksia munasarjojen tienoilla. Joskin yleensä ovis tulee päivän-parin viiveellä sen jälkeen, kun kipuilu on ehtinyt loppua. Ovulaatio voi hormonaalisena tapahtumana aiheuttaa myös muuta oireilua kropassa vähän pms:n tapaan. Alavatsatuntemukset eivät ole erityisen luotettava tapa tunnistaa ovis. Itselläni ainakin kierron mittaan alavatsalla tuntuu jos jonkinmoista, mutta yhdistettynä muihin oireisiin todennäköisyys oviksen oikealle paikallistamiselle kasvaa.

Esikoisen aikaan en vielä tuntenut ovulaatiota tai tiennyt muista tavoista seurata kierron vaiheita, kuin kalenteri. Silloin onneksi kierto oli melko säännöllinen ja laskettu aika saatiin sen perusteella melko varmasti määriteltyä. Tällä kertaa päättelin alavatsakivuista, kohdunkaulan tilanteesta ja limoista oviksen ajankohdan. Viikon välein tehdyt testit varmistivat oletuksen oikeaksi. 9 päivää olettamastani oviksesta testi näytti negaa, 14 päivän kuluttua positiivista. Lopullinen varmistus oli ultra, joskin olin asiasta jo lähes 100% varma oireiden perusteella. Ilmoitin tosin kierron pituudeksi ultraan mennessä 40pv, joka olisi ollut oviksen mukaan kyseisen kierron pituus, jos vauva ei olisi saanut alkuaan. Sen mukaan laskivat saman lasketun ajan kuin minäkin.

Huomenna kätilömme tulee varsinaiseen bookkaustapaamiseen. Hänkin aluksi suhtautui hieman skeptisesti, kun ilmoitin lasketun ajan olevan laskettu ovulaation mukaan, mutta koska ilmaisin asian jämptisti ja varmasti, hän ei juurikaan laittanut hanttiin.

Koska vauva muuten on "tehty" ovulaatiopäivänä, se on melkoisella todennäköisyydellä poika, sillä poikasiittiöt perhanat etuilevat ensinnä tapahtumapaikalle. Tyttösiittiöillä olisi paremmat mahkut, jos kilpa olisi laskettu käyntiin jopa useampi vuorokausi ennen ovista. Pojat ovat nopeita, mutta tytöt jaksavat kauemmin kärkkyä.