Raskaus on tänään täysiaikainen. Eilen laitoin iltapäivästä miehen soittamaan kätilölle, että jos se nyt lähtee tulemaan, niin onko pakko mennä sairaalaan. Kätilö oli vastannut, että no ei nyt enää mihinkään sairaalaan mennä. Huh huojennus. Olin sitä asiaa melkeen vuorokauden ehtinyt märehtiä. Loppuilta kuluikin sitten melko nopeasti. Supistuksista iso osa tuntui selässä, mutta kipeää ei ollut.

Tänään täysiaikaisuuden kunniaksi toteutimme kolmen ässän käynnistysmenetelmistä riisuttua versiota. Saunaa kun ei ole ja siivoaminen ei sitten pätkääkään huvittanut, niin yksi ässä jäi jäljelle. Ja vaikutus välitön ja selkeä. Supistukset ottivat askeleen eteenpäin ja siirtyivät kivullisiksi. Aluksi tunnin verran tuntui selässä, sitten selässä ja mahassa, lopulta lähinnä mahan puolella. Ikävimmillään irvistytti ja teki mieli keinutella ja liikkua, mutta siinäpä se sitten. Kätilöä olemme pari kertaa pitäneet ajan tasalla ja hän kävi suihkuni aikana tuomassa synnytystarvikelaatikkonsa meille valmiiksi. Kaiken varalle. Supistukset ovat olleet melko epäsäännöllisiä, vaikka välillä on hetkittäistä säännöllisyyttä ollutkin havaittavissa. Mutta vielä ei varsinaisesta synnytyksestä ole kyse. Tämä vaihe voi jatkua useamman päivän tai alkaa ja loppua ja alkaa ja loppua jopa viikkotolkulla. Iltaa kohden kipu on helpottunut, joskin joka supistus sattuu yhä vähäsen ainakin ja olen vähän sitä mieltä, että nukkuminen saattaa olla näiden kanssa hankalaa. Viime raskauden lopulla samalla tavalla aikaansaadut supistukset eivät kestäneet yhtä montaa tuntia kerrallaan eivätkä olleet yhtä kipeitä.

Omasta mielestäni maanantaista asti ollaan eletty sellaista vaihetta kuin prelabour, joka saattaa viedä useamman viikonkin. Koko ajan supistukset ja olo ovat ihan hiljalleen kehittyneet eteenpäin. Se on siinä ja siinä ollaanko tänään päästy synnytyksen latenttivaiheeseen (early labour) vai ollaanko vielä aiemmassa vaiheessa. Tai väliäkö sillä, kun tuossa latenttivaiheessakin voi kestää päiviä, supistukset voivat loppua ja alkaa uudestaan.  Jos nyt leikin ennustajaa, niin jos sama kehitystahti jatkuu, niin synnytys käynnistynee ensi viikon alkupuolella, mutta mistäs sitä oikeasti tietää.

Enää ei ärsytä maha, eikä sen kanssa oleminen tunnu rasittavalta. Tämän viikon olot lupailevat jo synnytyksen olevan tulossa tässä jossain vaiheessa ja se tuntuu kivalta. Ei tunnu siltä, että vielä pitäisi kärsiä pitkäänkin vaan että ei mene enää kamalan kauaa. Olen mielestäni melkoisen valmis jo vaikka heti synnyttämään ja kohtaamaan uuden perheenjäsenen silmästä silmään. Ajatus siitä, että synnytys käynnistyisi itsellään tuntuu yhä hykerryttävän hienolta.